Gezilecek Yerler
KARADENİZ,  TÜRKİYE

YEDİGÖLLER: KESTANE, GÜRGEN PALAMUT; ALTI YAPRAK ÜSTÜ BULUT

Manzara tam olarak bu çocuk şarkısındaki gibi. Hatta altı yaprak denizi, üzeri yaprak yağmuru (: O yüzdendir ki Yedigöller’ e gelince ilk tepkim “Neden daha önce gelmedim ki?” diye hayıflanmak oldu istemsiz. Bu tepkiyi;  milli parkın bilet gişesinden hemen önceki rampada fotoğraf almak için aracı kenara çektiğimizde, ayaklarımız yaprak denizine gömülü halde ve yeni yapraklar üzerimize yağarken verdim tam olarak! İnsan, dünyanın diğer ucuna gidip de burnunun dibindeki güzellikleri nasıl ihmal eder? Yapıyor işte… 

1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmış. Milli park, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m mesafede sıralanmış 7 gölden oluşuyor. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmakta.

Yedigöller, bilimsel gözlem ve araştırmalar için de  zengin bir içeriğe sahip. Çok sayıda bitki türünü bünyesinde barındıran milli park; yurdumuzun en güzel, karışık doğal ormanlarına sahip. Başlıca ağaç türleri kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları. Ağaçların neredeyse tamamı yüksek boylu ve düzgün gövdeli. Porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de mevcut.

Parka otomobil ile giriş bedeli 18₺ iken şahıs 6₺.

Batı Karadeniz Gezilecek Yerler

YEDİGÖLLER NEREDE?

Batı Karadeniz Bölgesi’ nin dağlar, vadiler ve ormanlarla kaplı çok özel bir bölgesinde bulunan Yedigöller’ in heyelanlar sonucu oluşmuş göller ve “orman denizi” ni andıran zengin bitki örtüsünden oluşan doğası, onu ülkemizin en özel tabiat parklarından biri haline getiriyor. Milli park, Bolu ilinin sınırları içerisinde. Şehir merkezine mesafe 45 km ve yolculuk 1 saat 15 dk sürüyor. Çevresinde Zonguldak, Karabük ve Düzce illeri var. Bolu’ nun merkezinden ve Mengen ilçesinden bölgeye iki ayrı rota mevcut.

YEDİGÖLLER’ E NASIL GİDİLİR ?

Düşünsenize İstanbul’ a sadece 300 km ve 4 saat, Ankara’ ya ise 225 km ve 3 saat mesafeden bahsediyoruz. Hem Bolu, hem de Mengen yolları virajlı olsalar da tamamı asfalt ve oldukça bakımlı durumdalar. Her tür araçla gidilebilir, hız limitlerine uymayı ve dikkatli olmayı unutmayalım lütfen! Akşamdan sandviçini hazırla, 7’ de düş yola. 11’ de parktasın. 6’ ya kadar gez, dolaş, ye, iç; 10’ da tekrar evdesin. Alın size gezi planı (: Yalnız bayram tatilleri, haftasonları, resmi tatil günleri gibi özel dönemlerde beklemediğiniz yoğunlukta bir araç trafiği ile karşılaşabilirsiniz. Bizim gittiğimiz dönemde (Kasım 2019) haftasonu yoğunluğu nedeniyle tedbir olarak park içindeki yolu tek yöne çevirip, çıkışları sadece Mengen tarafından vermek zorunda kalmışlardı. Planlar alt üst olmasın sonra!

Ankara’ dan da, İstanbul’ dan da giderken Bolu yolu en kestirme olanı. Mengen yolu biraz daha uzun sürse de kış aylarında Bolu yolu kapandığından mecburi istikamet oluyor.

Yedigöller Gezilecek Yerler

YEDİGÖLLER’ E NE ZAMAN GİDİLİR?

Yedigöllere her zaman gidilir, hatta burayı her mevsimde görmek şart. Yukarıda da söylediğim gibi kışın, kar yağışı ve buzlanma durumunu takip edip Bolu yolunun durumu hakkında bilgi sahibi olmak lazım. Ama bölgenin karlar altında ne kadar güzel görüneceğini hayal edebiliyorum.

İlkbahar’ da doğa uyanırken, her yerde kuş sesleri yankılanırken, göller maksimum su seviyesine ulaşmışken, şelale gürül gürül akarken Yedigöller ülkemizin en görülesi noktalarından birine dönüşüyor şüphesiz.

Ve fakaaaat, siz siz olun Yedigöller’ e mutlaka sonbaharda da gidin. Yeşilden sarıya, oradan da kırmızıya giden binbir renk tonuyla geziniz tadına doyum olmayan bir doğal şölene dönüşsün. “Yaprak yağmuru” altında ve “yaprak denizi üzerinde” hazan kokusunu içinize çekin.

Ne zaman gidilmez derseniz,  muhtemel yoğunluk nedeniyle resmi tatil günleri ile birleşen kısa tatil dönemleri son tercihiniz olsun bizce.

Şelale

YEDİGÖLLER’ DE KONAKLAMA

Yedigöller içerisinde konaklama imkanı da mevcut. Muazzam bir deneyim, mutlaka bir kez tecrübe edilmeli. Habitat Bungalov Evleri adlı işletmenin 3 tür bungalov tipi evi var. Bolu tarafından girişte, Nazlıgöl’ ün yanında Nazlı Evler; ortada Pisagor Ağacı’ nın yakınında Pisagor Evleri;  Mengen tarafından girişte, Seringöl’ e yakın Serin Evler bulunuyor. Dilediğinizde tereddüt etmeden konaklayabilirsiniz, hepsi başarılı. Biz Serin Evler’ de kaldık ve herşey harikaydı. Tüm bungalovlar tamamen müstakil. Ev iki yatak odası, bir banyo ve amerikan mutfaktan oluşuyor. Burada gazlı ocak yanında tencere, çaydanlık, tabak vb. temel mutfak eşyaları mevcut. Ön cephesindeki varendada ahşaptan oturma alanı var. Varendanın hemen önünde ise barbekü ve piknik masası bulunuyor. Isıtma için merkezi kalorifer sistemi ble düşünülmüş.

Mutlaka bir öneri isterseniz, çevre düzenlemesi daha iyi olduğundan Pisagor Evleri’ ni tavsiye edebilirim. Yiyecek ve içecekler konusunda hazırlıklı gitmekte fayda var. İhtiyaç halinde Habitat işletmesinin restoranından mangal kömürü, et, su, meşrubat gibi temel ihtiyaçlar karşılanabilir. Otel fiyatları için şuraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca milli park içerisinde kamp alanları da var, çadır başına fiyat 34₺.

Yedigöller Gezilecek Yerler
İncegöl

YEDİGÖLLER GEZİLECEK YERLER

Göller:

Milli park bünyesinde bölgeye adını da veren 7 göl mevcut:

Büyükgöl,

Seringöl,

Deringöl,

Nazlıgöl,

Küçükgöl,

İncegöl

Ve Sazlıgöl.

Bu göller, aralarında 100 m yükselti farkı bulunan, iki farklı plato üzerinde. Ortalama 780 m yükseklikte olan ilk platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl. Gölün en derin noktası 15 m. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m uzunluğunda bir bölüm ile Büyükgöl’e bağlı. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise, bu platodaki üçüncü ve son göl olan, Seringöl var.

Yedigöller Gezilecek Yerler
Büyükgöl

İlkinden 100 m daha yüksekte bulunan ikinci platonun en büyük gölü ise Nazlıgöl. Dibinden sızan su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak, bir şelale oluşturduğundan “Şelale Gölü” de deniyor buraya. Bu yüzdendir ki, göl oldukça sığ. Nazlıgöl çevresi bizce milli park içinde kamp yapmak için en uygun ve en güzel bölge.

Aynı platoda Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl bulunuyor. İnce göl, Bolu tarafından girişte solda yer alıyor. Bir havuzu andıran ancak minik bir göl olsa da etrafını saran ağçlar ve onlardan düşen yapraklar sayesinde göz alıcı bir görünüme sahip. Kenarından içeri devam ederseniz Sazlıgöl’ e ulaşabilirsiniz. Kuzeyden güneye doğru alçalan platonun en yüksek yeri 1488 m rakımlı iken en alçak yer 465 m yükseklikte.

Yedigöller Gezilecek Yerler
Sazlıgöl

Dilek Çeşmesi , Pisagor Ağacı, Şelale, Gülen Kayalar:

Nazlıgöl’ den Deringöl’ e inen patika üzerinde önce Dilek Çeşmesi, sonra Pisagor Ağacı görülebilir. Ağaç, iki farklı kökten çıkan ağaçların yaklaşık 3 m yükseklikte tek gövdede birleşmesiyle oluşan, dik açılı üçgene benzer bir şekil oluşturmasıyla bu ismi almış. Malum Pisagor, sayıların babası olarak bilinen, hayatta her şeyin sayılar ile açıklanabileceğini, mutlak anlamının matematikte gizli olduğunu ileri süren ünlü bir matematikçi. Pisagor Ağacı’ nın ardından ilk rotamız Nazlıgöl’ den sızan sularından kaynak bulan pınarın oluşturduğu şelale. Şelalede uzun pozlama fotoğraf almanızı öneririm, ortaya muazzam kadrajlar çıkıyor. Sıradaki noktamız ise Gülen Kayalar. Burada bulunan büyüklü küçüklü bir kaya bloğu, yüzen insan suratına benzetildiğinden bu isim verilmiş. Kayalar için değil ama yürüyüş rotası için gidilebilir.

Yedigöller Gezilecek Yerler
Pisagor Ağacı

Aktiviteler:

Yedigöller Milli Parkı içerisindeki “Kapankaya Manzara Seyir Yeri” ne çıkılarak gölleri ve parkın eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkün. Bu güzergâh üzerinde bir de yaşının 500’ ün üzerinde olduğu tahmin edilen bir anıt çam ağacı var. Gövdesi yaklaşık 6 metre kalınlığında.

Yedigöller Gezilecek Yerler
Kapankaya

Parkta günübirlik piknik ve fotografçılık popüler aktiviteler. Piknik için önerimiz şelaleden sonra Deringöl’ e kadar olan bölümdeki masalar. Ancak bizce Yedigöller’ de yapılacak en güzel şey doğa yürüyüşü. Yaklaşık 2000 hektarlık bölgenin engebeli yapısı, zengin florası, şehir yaşamından ve gürültüsünden izole konumu burayı trekking tutkunları için adeta bir cennet haline getiriyor.

Kamp ekipmanına sahip olanlar şanslı. Trekking ile kamp aktivitelerini birleştirip Yedigöller’ i dibine kadar yaşayabilir çünkü onlar (: Yukarıda da söylediğim gibi Nazlıgöl’ ün çevresi amatör kampçılar için biçilmiş kaftan. Burada genişçe bir düzlük, göl manzarası, lavabolar, çeşme ve  piknik masaları mevcut. Bir başka popüler noktada Büyükgöl’ ün, Habitat Restoran’ ın bulunduğu tepeye bakan yanı. Çadır başına ödemeniz gereken fiyat 34₺. Uygun ekipmana sahip olanlar ise park sınırlarının dışında noktalar seçerek, tam anlamıyla, doğa ile başbaşa kalabilirler. İhtiyaç halinde Habitat Restoran’ dan mangal kömürü, et, su, meşrubat gibi temel malzemeler de karşılanabilir. Hazırlıklı gelmediyseniz en yakın market Mengen yolunda, 20 km mesafedeki Akçaköy’ de.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir