
HEBA YAYLASI: KARADENİZ’ DEN HOŞLANIYORDUK, BURADA AŞIK OLDUK !
Doğu Karadeniz gezimizi planlarken bugün konaklama için Mençuna Konaklarını planlamıştık aslında. Daha da ileri gideyim, Heba Yaylası’ nın varlığından bile haberdar değildik. Bu hikaye, Doğu Karadeniz yazımda anlattığım gibi, Pokut Doğa Konukevi’ nde Murat Abi ile tanışmamızla başladı. Balayını bile dağlarında trekking yaparak geçirecek kadar Karadeniz’ e hayran olan bu harika çift ve 4 aileden oluşan yakın dostları ile Pokut Doğa Konukevi’ nde, odun sobası başında sohbet ederek çok güzel zaman geçirdik. Sohbet esnasında Murat Abi’ nin (Murat SELÇUK) “Kaçkarlarda Balayı” adlı bir gezi – anı kitabı olduğunu da öğrendik. Ertesi gün otelden ayrılırken kitaplarından bir tanesini imzalayarak bize hediye etti. Öyle mutlu oldık ki. Murat Abi Çamlıhemşin’ den Borçka’ ya geçeciğimizi öğrenince Heba Yaylası ve Burhan Abi’ den bahsetmişti. Hiç tereddüt etmeden gitmeye karar verdik elbette.

Borçka Karagöl’ ü keşfettikten sonra aracımızı tabiat parkının otoparkında bıraktık ev sahibimiz Burhan Abi (Burhan Albayrak) ile Saniye Abla, bizi pick – upları ile aldılar. Yarım saatte 10 km mesafedeki Heba Yayla Evi’ ne ulaştık. Heba’ nın yolu Pokut’ a göre daha az eğimli ve engebeli olduğundan, altı yüksek her araçla çıkılabilir. 4×4 zorunlu değil yani. Araçtan indiğimizde hava kararmıştı ve yaz olmasına rağmen yayla serinliği iyiden iyiye hissediliyordu. Allahtan ev sahiplerimiz komşularından rica etmişler de biz gelmeden sobamız yanmış. Bu arada yaylanın konumunu görmek için tıklayabilirsiniz. Rezervasyon için telefon numarası : 05354069472

Burhan Abi, emekli olduktan sonra eşi Saniye Abla birlikte, Heba Yaylası’ ndaki ahşap evini tadil ederek üst katı bir konuk evine çevirmiş. İkisi de çok sıcak kanlı, hoş sohbet, konuk sever insanlar. Orada bulunduğumuz süre boyunca bize müşteri değil, misafir olarak yaklaştılar ve her bir ihtiyacımız ile yakından ilgilendiler. Akşam soba başında bir yandan Saniye Abla’ nın ikramlarını atıştırırken, bir yandan da uzun uzun sohbet etme imkanı bulduk. Gürcü kökenli çift o kadar neşeli ve sempatik ki zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık gerçekten de. Muhabbet esnasında hem fikir olmadıkları durumlarda Gürcüce yaptıkları konuşmalar hala kulağımda (:

Onlar her şeyden önce doğa sever birer Karadeniz sevdalısı. Yayla evini işletirken önce doğanın ihtiyaçlarını, sonra tesisin ihtiyaçlarını değerlendirip ona göre adım atıyorlar. Yaylada elektrik yok, yol stabilize ama bu durumdan çok memnunlar ve hep böyle kalması için çabalıyorlar. Asfalt istemiyorlar, beton istemiyorlar, internet hiç istemiyorlar (:
Gelelim 2500 m rakımlı yaylaya. Bir yanda Karagöl ve Kaçkar Dağları manzarası, bir yanda göz alabildiğine uzanan Karçallar. Taş çatlasın 10 – 15 hane var Heba’ da. Doğa, bundan bir asır önce nasılsa hala öyle. Kadrajı kirleten elektrik direkleri, kablolar, beton binalar yok. Vakti olanlar için muhteşem yürüyüş rotaları mevcut. Sınırsız özgürlük hissi kaplayınca içini, ayrılası gelmiyor insanın buradan.

Odalar ve Yemek:
Yayla evinin elektrik ihtiyacı jeneratör ve güneş enerjisi ile sağlanıyor. Elektrikli cihazlarınızın şarjını dert etmenize gerek yok yani. Sıcak su ise alt kattaki ortak alanda, 24 saat gürül gürül yanan odun sobasına bağlı kazandan. Kahvaltıda sunulan mıhlama, omlet, tereyağı, peynir, yoğurt, reçeller, omlet, ekmek, soslar; hepsi kendi ürünleri ve tamamen organik. Kendilerinin ürettikleri kestane ballarını tadınca, daha önce bal yememiş hissine kapılıyor insan. Yemekler de Saniye ablanın hamarat ellerinden, odun sobası üzerinde pişiyor.

Heba’ ya gitmek isteyeceklere tavsiyelerim şunlar:
1. Yüksek bir araç şart, olmazsa Burhan Abi’ den yardım isteyebilirsiniz. 4 çeker araç zorunlu değil.
2. Toprak yol zaman zaman dik ve engebeli. Yolculuk aracı Burhan Abi kullanıca yaklaşık yarım saat sürüyor ancak o bütün çukur ve virajları ezberlemiş. Siz 45 dk hesaplayabilirsiniz.
3. Ev ortak alandaki odun sobası ile ısınıyor. Üst kattaki odalar da yetince sıcak ama şort – tişört ile dolaşmayı da beklemeyin (: Yemekler de aynı sobanın üzerinde pişiyor. Odun sobasının onlara ayrı bir lezzet kattığı şüphesiz.
4. Kısıtlı imkanlarla sağlandığından, elektrik tasarrufuna dikkat etmek gerekiyor. Tüm lambaları açık bırakıp, arkaya bakmamak burada yasak (: Telefon yada fotoğraf makinalarınızın şarjı için ise endişelenmenize gerek yok.
5. Üst katta 6 oda ve oda dışında bulunan 6 tuvalet var. Banyoların üçü kadınlara, ayrı bölmedeki diğer üçü erkeklere ayrılmış. Her iki taraftaki tuvaletlerden biri aynı zamanda duş olarak kullanılıyor.
6. Fiyat kişi başı 150₺. Diğer yayla evlerinde fiyata sadece kahvaltı dahilken, burada akşam yemeği de ücretsiz veriliyor. Menüde Saniye Abla o gün ne pişirmişse o var (: Parmaklarınızı yiyeceğinizden şüpheniz olmasın!

Doğu karadeniz yazımız için tıklayın.
Yurt içindeki diğer seyahat noktalarına dair yazılarımız için tıklayın.


6 Yorum
Cengiz
Çok samimi,
Elinize sağlık👏🏻
Duygu
Beğenmenize sevindim, ben teşekkür ederim.
Mustafa can
Harika yorumlamış, en kısa zamanda gideceğim. Ellerinize sağlık.
Duygu
Çok teşekkürler ve şimdiden iyi eğlenceler o zaman 🙂
Kazim emir
Bu ülkede yaşayıpda imkanları elveripde buraları görmeyenler çok üzülürler görenlerin mutlaka hayatlarında sağlık adına pozitif enerji yüklenmişlerdir
Duygu
Kesinlikle çok haklısınız. En kısa zamanda tekrar gidebilmek dileğiyle 😊