
ALPLERİN ETEĞİNDEKİ EŞSİZ GÜZELLİK: HALLSTATT
Sizce dünyanın en güzel köyü neresidir ? Pek çok site, blog yada dergi bu soruya Hallstatt diye cevap veriyor. Yukarıdaki fotoğraf eminim bir yerlerde karşınıza çıkmıştır ve yine eminim ki henüz gitmediyseniz siz de burayı bir gün mutlaka görmeyi kafanıza koymuşsunuzdur. Göl kenarında rengarenk, üçgen çatılı müstakil evler; evlerin arasında kasaba ile özdeşleşmiş taş kilise ve kulesi, köyün sırtını verdiği orman ve fonda Alp Dağları’ nın oluşturduğu kompozisyon tam anlamıyla bir görsel şölen gerçekten de.
Salzburg – Hallstatt arasında yaptığımız yolculuğun güzelliğini ancak Toskana köylerini keşfederkenki “road trip” tecrübemiz ile kıyaslayabilirim sanırım. (Toskana yazımız için haydi tık tık ! ) Fuschl ve Wolfgang gölleri ve kasabaları da kesinlikle görülmeyi hak ediyor. Zaman planlamanız el verirse tabi.

Köy, Alplerin uzantısı Dachstein Sıra Dağlarının eteğinde kurulu. MÖ 800 yılından beri süregelen tuz üretimi ile tanınıyor. Yani dünyanın en eski tuz madenleri burada. Dolayısı ile Hallstatt Avrupa’ nın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve aşağıda anlatacağım gibi bu madenler gezilebiliyor. Köyün nüfusu 800 civarı. İlginç bir bilgi: Asyalı tursitlerin bölgeye ilgisini duymuşsunuzdur mutlaka ama enteresan olan Çinlilerin Hallstatt’ ı çok beğenip 2012 yılında Çin’ in Guangdong eyaletinin Huizhou şehrinde birebir replikasını yapmış olmaları. Evet, Hallstatt’ ın da Çin malı versiyonu mevcut anlayacağınız (:
2016 yılının Kasım ayında Sırbistan – Macaristan – Avusturya gezi rotamızı planlarken bizi en çok heyecanlandıran destinasyonlardan biri hiç süphesiz Hallstatt idi. Köyü; Salzburg’ dan sonra, yani gezimizin en sonuna planladık ve kahvaltının bitiminde ağza atılan anne reçeli gibi tadı damağımızda kaldı (:

HALLSTATT NEREDE ?
Dağlık Kuzeybatı Avusturya’ nın göller bölgesi Salzkammergut’ da bulunan Hallstatter Gölü’ nün hemen kıyısında yer alan Hallstatt, Salzburg’un da 80 km güneydoğusunda. Otomobil ile yolculuk 1 saatten biraz fazla sürüyor, tabi orman ve göl manzaralarının arasında vereceğiniz fotoğraf molalarını saymazsak (: Köy Viyana’ ya 290 km, Münih’ e sadece 210 km ve Slovenya gezginleri için de Bled’ e 220 km mesafede.
HALLSTAT’ A NASIL GİDİLİR ?
Biz Hallstatt’ a Salzburg’ dan kiralık aracımızla geçtik. Otoparklar için tabelaları takip ettik. Fiyat 3 – 12 saat arası için 7,50 €. Sonraki her saat için 0,5€ ekleniyor. Ödeme nakit yada kredi kartı ile makinalara yapılıyor.
Ne yazık ki kasabaya direk toplu taşıma vasıtası yok. Aktarmalı tren yada otobüs seçeneklerini tercih edebileceğiniz gibi, Bad Ischl’ e kadar otobüs ile geçip buradan tren ile de devam edebilirsiniz. Detaylar aşağıda:
1. Hallstatt’ a Otobüs ile Ulaşım
Eğer tren bileti işini çok önceden halletmemişseniz Hallstatt’ a en hesaplı ulaşım otobüs ile olacaktır ancak bu seçenekte sizi üç aktarma ve beklemeler hariç toplam 2,5 saatlik bir yolculuk bekliyor. Bunun için Salzburg Tren istasyonunun hemen yanındaki Südtroler Meydanı’ nda bulunan ana otobüs terminalinden (konumu burada) önce 150 numaralı otobüs ile, Wolfgang gölü manzaralı bir yolculuğun ardından, 1,5 saat mesafedeki Bad Ischl durağına geçmek gerekiyor. Bad Ischl’ den 542 numara ile yarım saat mesafedeki Gosaumühle durağına, oradan da 543 ile 10 dakika uzaklıktaki köye ulaşılıyor. İlk otobüs 11€, ikinci ve üçüncü otobüs tek bilet ile 6 €.

2. Hallstatt’ a Tren ile Ulaşım
Salzburg’ dan Hallstatt’ a tren ile sadece bir aktarma yaparak ulaşmak mümkün. Yolculuk bekleme dahil 2 saat sürüyor. Aktarma seçtiğiniz trene göre Attnang – Pucheim yada Bad Ischl duraklarından birinde yapılıyor. Bu seçenekte asıl dikkat edilmesi gereken Hallstatt tren istasyonunun gölün diğer yakasında olması. Ama merak etmeyin buradan kasabaya küçük tekneler kalkıyor. Muhteşem Hallstatt gölünde kasaba ve Alp Dağları manzaralı bu yolculuk 10 dakika sürüyor ve fiyatı 2,5 €. Avusturya’ nın resmi demiryolu idaresi ÖBB’ nin sitesine gitmek için tıklayın. Biletinizi erken alırsanız büyük ihtimalle otobüs seçeneğinden daha ucuza gelecektir.
HALLSTATT’ A NE ZAMAN GİDİLİR ?
Hallstatt’ a tabi ki her zaman gidilir (: Dağ, orman, göl ve göz alıcı mimarinin bu harika kombinasyonu eminim ilkbahar ve yaz aylarında olduğu gibi karlar içinde yada sonbahar renklerinde de kalbinizi çalacaktır. Burada hatırlatmak isterim ki kış aylarında soğuğa tedbir almak şart. Ayrıca bu dönemde meteorolojiyi değerlendirip yağış yada sis olmayan günleri tercih etmekte fayda var.

HALLSTATT’ DA NEREDE KALINIR ?
Biz köyde konaklamadık, Salzburg’ dan günübirlik bir gezi planladık. Bir gün, köyü ve civarını keşfetmek için yeterli bir süre. Ama vakti olanlar için Hallstatt’ da konaklamanın harikulade bir deneyim olacağına eminim. Booking’ den baktığım kadarıyla yirmiye yakın konaklama seçeneği mevcut ancak fiyatlar tuzlu. Bir gece için en az 120 €’ u gözden çıkarmak lazım gibi görünüyor. Bir de saat 7’ den sonra sokaklarda in cin top oynuyormuş, bilginize (:
HALLSTATT’ DA GEZİLECEK YERLER
Hallstatt adı üzerinde bir köy, bir ucundan diğer ucuna yürümek muhtemelen yarım saat kadar sürecektir. Burada görülecek yer, müze yada tarihi yapılardan çok; doğası, mimarisi ve ambiansı ile köyün tamamı aslında. Hallstatt’ da her sokak başka bir güzelliğe açılıyor ve insana her manzara bir öncekinden daha güzelmiş gibi geliyor. Yine de gitmeden bir fikir sahibi olmanız açısından ben size köyü fotoğraflar eşliğinde, dilimin döndüğünce anlatayım (:

Hallstatter Gölü
Göl kenarında yapacağınız yürüyüş kesmez, hem gölde zaman geçirmek hem de köyü bir de gölden görmek isterseniz Nisan – Eylül ayları arasında saati 17€’ ya elektrikli bot, 15€’ ya ise pedallı kuğu kiralayabilirsiniz.

Beinhaus (Kemik Evi)
Hazır olun, burası içinde 1200’ e yakın örnek sergilenen bir “kafatası müzesi”. Beinhaus, köyün sırtını verdiği dağın eteklerinde görünen St. Michael Kilisesi’ nin girişinde. 18. yüzyılda köyün mezarlığında yer kalmayınca kemikler toprak altından çıkarılarak temizlenmiş; kimine sahibinin adı, kimine bazı motifler işlenerek burada toplanmış. Giriş 1,5 €.
Kilisenin bahçesinde bir de mezarlık bulunuyor. Ama bu mezarlığın peyzajı, konumu, manzarası o kadar güzel ki, kategorisinde dünya şampiyonu olabilir (:

Evangelist Kilisesi
Hani o fotoğraflarda kadrajın tam ortasında görünen gri taş kilise ve siyah kulesi var ya, oradan bahsediyorum (: Kilise köy meydanında ve 1863 yılında inşa edilmiş. İçinde çeşitli konserler de düzenleniyormuş. Yeri gelmişken, şuraya da malum fotoğrafların çekildiği konumu bırakayım, lazım olur (:

Köy Meydanı (Marktplatz)
Burası kasabanın kalbinin attığı yer. Küçük ama çok şirin bir meydan. Etrafında kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanı bulmak mümkün. Biz üzeri kapalı olduğundan göremesek de meydanın ortasında “Baba, Oğul ve Kutsal Ruh Sütunu” var. Meydandan yukarı doğru çıkarak köyün üzerindeki patikalara giden merdivenlere, aşağı doğru inerek de kiliseye ulaşabilirsiniz.

Tuz Madenleri (Salzwelten)
Yukarıda bahsettiğim gibi dünyanın en eski tuz madenleri köyde bulunuyor ve Nisan başından, Kasım sonuna kadar ziyaret edilebiliyor. Füniküler ile çıkılıyor. Fiyatlar şöyle:

Skywalk Gözlem Noktası
Hallstatt’ a doyamayıp bir de 350 m yukardan görmek isterseniz doğru bu gözlem noktasına. Tuz madenine çıkan fünikülerin son durağı burası.


