
DÜŞÜK MALİYETLİ HAVAYOLU FİRMALARI
Kur durumları malum. Yurt dışına seyahat etmek için ucuz uçak bileti bulmak her yıl daha da imkansız hale geliyor. Bir zamanlar uçak biletini al, gerisini düşünme denilen Asya ülkelerindeki temel ihtiyaç harcamaları bile cep yakmaya başladı. Bu yazımda da sizlere düşük maliyetli havayolu firmaları ve en ucuz uçak bileti nasıl bulunur konularına dair hakkında tüyolar vermek istiyorum.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu firmalara yöneldiğinizde bazı temel hizmetlerden mahrum kalacağınızı bilmeniz gerekiyor. Şehir merkezlerine uzak meydanlara inmek, kabin bagajına bile ekstra ücret ödeme zorunluluğu, hatta havada bir bardak sudan bile mahrum kalmak bunlardan bazıları. Bunlardan bir kısmına ülkemizin en ucuz uçak bileti sunan firması olan Pegasus’ tan aşinayız zaten : )
Bahsettiğim firmaların en büyükleri şunlar:
1. Southwest Airlines (ABD)
2. Ryanair (İrlanda)
3. EasyJet (Büyük Britanya)
4. Air Asia (Malezya)
5. Lion Air (Endonezya)
6. IndiGo (Hindistan)
7. Norwegian Air (Norveç)
8. Vueling (İspanya)
9. Pegasus
10. Transavia (Hollanda)
Şimdi kısaca iki low – cost firma RyanAir ve Transavia ile farklı zamanlarda gerçekleştirdiğimiz uçuşlara dair deneyimlerimizden bahsedelim:

RYANAIR İLE YOLCULUK DENEYİMİ
Listede ikinci sırada gördüğünüz İrlandalı şirket Ryanair Avrupa’ nın en büyük düşük maliyetli havayolu firması. Avrupa’ nın neredeyse tamamına uçuşları var. Bilet fiyatları gerçekten ucuz. Biz Ryanair’ i 2018 yılının Nisan ayında, Barselona’ dan Seville’ ya yaptığımız uçuşta deneyimledik. İşte tecrübelerimiz:
1. En önemlisi online check-in yapmak ve A-4 kağıda (evet, mutlaka bu boyuta) biletin çıktısını almak. Gidiş – dönüş uçuşlar için biletler ayrı kağıtlara basılmış olmalı. İnanamayacaksınız ama havaalanında check-in bedeli tam 55 Euro. Çıktı almazsanız ödeyeceğiniz bedel ise 20 Euro.
2. Ryanair uygulamasını indirerek mobil biniş kartı da kullanabilirsiniz elbette.

Gelelim biletlere:
3. Fiyatlar standart olarak 15 Euro civarından başlıyor. (Tarih denk gelirse firmanın düzenlediği kampanyalarda fiyatlar 5 Euro’ ya kadar düşebiliyor.) Bu fiyata sadece önünüzdeki bagajın altına koyabileceğiniz (40x20x25) el bagajı dahil.
4. El çantasının yanına büyük bavul ve bir kabin bagajı da almak isterseniz Plus paket almalısınız. Fiyatlar 40 Euro civarından başlıyor. Bu paketi aldığınızda “Priority” yani biniş önceliği ve standart koltuklardan birini seçme hakkınız oluyor.
5. Bilet tarihleriniz esnek, koltuk aralığınız geniş olsun isterseniz biletinizi Flexi Plus almalısınız ki o zaman uçuş düşük maliyetli olmaktan çıkıyor. Fiyatlar 70 Euro’ dan başlıyor.
Ve Havaalanları ile ilgili hususlar:
6. Barselona El Prat havalimanında bagaj boyutları konusunda oldukça esnek olduklarını söyleyebilirim. Herhangi bir bavul boyutu kontrolü yapmadılar. Sadece abartılı şişkinlikte bir el çantasını kabine almaya çalışan bir yolcuya müdahale edip, fatura kestiklerini gördüm. Madrid’ den Türkiye’ ye dönerken Pegasus adına yer hizmetleri veren firma daha çok sorun çıkardı resmen.
7. Barselona’ da da, Seville’ da da tek havaalanı olduğundan düşük maliyetli havayollarının önemli maliyet düşürme kalemlerinden olan ekonomik ama uzak/sapa bir havaalanından şehre ulaşım derdimiz olmadı. Örneğin Pegasus, Brüksel uçuşlarını şehir merkezindeki ana havaalanı yerine 60 km mesafedeki Charleroi Meydanına yapıyor.
Sonuç olarak:
Biz İspanya’ ya giderken yanımıza bir büyük boy, bir de kabin boy bavul aldığımızdan biletlerimizi de bir Standart, bir de Plus paket seçtik. Böylece Barselona – Seville uçuşumuz iki kişi tek yön 55 Euro’ ya maloldu ki bu aldığımız en ucuz uçak bileti teklifi idi. Bu biletleri satın alırken hızlı tren fiyatlarının maliyetinin çok daha yukarılarda olduğunu belirtmeliyim.

TRANSAVIA İLE YOLCULUK DENEYİMİ
2019 Ekim’ inde ise Hollandalı low – cost firma Transavia ile Paris – İzlanda uçuşlarımızı gerçekleştirdik. Şartlar burada da benzer;
1. Basic bilet ile sadece 1 adet 10 kg kabin bagajı hakkınız oluyor. Ancak kadınların el çantası yada fotoğraf makinası kılıfı da dahil olmak üzere kesinlikle ikinci bir çantaya müsade edilmiyor.
2. Basic bilette iptal yada değişiklik hakkı yok. Ve Plus bilet en az 40€ daha pahalı !
3. Transavia, Paris’ de – beklendiği üzere – Charles De Gaulle yerine Orly havalimanını kullanıyor.
4. Orly’ de yer hizmetleri firmasının bagaj politikası konusunda oldukça esnek olduğunu gözlemlemil olsak da Keflavik Havalimanı’ nda (İzlanda) durum tam tersiydi. Amerikalı ergenlerden oluşan bir grup bütün bavulu üzerine giymek zorunda kaldı (:
5. Havaalanında check – in politikası RyanAir gibi katı değil, ücretsiz.

Biz uçak low – cost firmaları anlattık, dur durak bilmeden gezen arkadaşımız Bujuyollarda da sizin için ucuz uçak bileti bulma yollarını yazdı. Yazıya gitmek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Seyahat dair diğer tavsiyelerimiz ise burada. Hepinize ucuz uçak bileti bulma konusunda iyi şanslar, emniyetli uçuşlar : )


