
EN FAZLA MİL KAZANDIRAN KREDİ KARTI HANGİSİ ?
(Temmuz 2022′ de güncellenmiş veriler )
Mil biriktirme konusunda en avantajlı kredi kartının hangisi olduğu uzun süredir benim de kafamı kurcalayan bir soru olduğundan bu konuda en popüler 7 kredi kartını inceleyen bir yazı hazırlamaya ve sizinle paylaşmaya karar verdim. İlk olarak şunu söyleyelim: Mil kavramı tamamen kafa karıştırma vesilesi aslında, önemli olan millerin Türk Lirası karşılığının ne olduğu. Genelde kredi kartları 1₺ harcamaya 1 mil verip, bilet alırken her 100 mili 1 ₺ sayıyor. Yani önce Türk Lirası mile, sonra mil Türk Lirasına çevriliyor. Sonuçta sayılar büyürken, değer azalıyor (:
Tabi mesele kredi kartı olunca; yıllık kart ücretleri, millerin hangi hava yolları ile birlikte kullanılabildiği, kredi kartının piyasadaki mağazalarda ne kadar yaygın olduğu ve bankaların yaptığı ekstra kampanyalar gibi bir çok değişken olduğundan kesin bir yargıya varmak zor ama yazının sonunda bir fikir sahibi olacağınızdan eminim. Haydi başlayalım:

1. SHOP & FLY MİL KREDİ KARTI
Shop & Fly Garanti Bankasına ait bir kart.
Hangi hava yolu: Tümü
Yıllık kart ücreti: Gold 287₺ / Platinium 418₺
Mil kazanımı: Yurt içinde seyahat, eğlence ve restoran harcamaları ile yurt dışı alışverişlerine 1 ₺’ye 1 mil, yurt içinde diğer sektörlerdeki harcamalara 1 ₺’ye 0,5 mil (2022′ e kadar koşulsuz her 1₺=1 mil idi))
Mil kullanımı: 100 mil = 1₺
Alan verginizi de puanlarınız ile ödeyebilirsiniz.
Lounge Hizmeti: 2022 Temmuz sonuna kadar bir lounge kampanyası mevcut. Sonrası için şuradan bilgi alabilirsiniz. Kampanya detayları şöyle:
Shop&Fly Platinum kredi kartı ile İstanbul Havalimanı İç Hatlar ve Dış Hatlar Lounge hizmeti %50 indirimli. IGA Lounge iç hatlar standart kapı fiyatı 400 ₺, dış hatlar standart kapı fiyatı 50 EUR+KDV. %50 indirim aynı gün akşam karta iade ediliyor.
Uçak Bileti Alımı: Kendi internet sitesi üzerinden yapılabiliyor

2. AXESS WINGS MİL KREDİ KARTI
Sırada Akbank’ ın kartı var:
Hangi hava yolu: Tümü
Yıllık kart ücreti: Wings 235₺ / Wings Black 317₺
Mil kazanımı: 1,5₺ harcamaya 1 mil ancak sağlık, bilişim, mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve araç kiralama gibi önemli sektörlerde her 1,5₺ değil 10 ₺ harcamaya 1 mil kazandırıyor, dikkat !
Mil kullanımı: Bilet fiyatlarının mil karşılığını değişken olarak kendileri hesaplıyorlar.
En güzel tarafı yurt içi uçuşlarda ekstra alan vergisi olmaması.
Lounge Hizmeti: Lounge hizmeti bulunmuyor.
Uçak Bileti Alımı: “gezkanatlan” internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.

3. MILES & SMILES MİL KREDİ KARTI
Malum artık THY bu kart için hem Garanti hem de QNB Finansbank ile anlaşmalı. Sırayla ikisini de inceleyelim:
I. GARANTİ BANKASI
Hangi hava yolu: Türk Hava Yolları
Yıllık Kart Ücreti: Standart (Gold) 287₺ / Platinium 418₺. İki kart arasında mil kazanma konusunda fark yok.
NOT: Garanti Bankası, başvuruda American Express Platinum kartı da gönderiyor ve bu kart her harcamada %25 daha fazla bonus mil biriktiriyor. Ben bu kartı kullanıyorum. (American Express kartları sadece Garanti, İş Bankası, Vakıfbank, Halk Bank, Denizbank ve TEB poslarında geçerli)
Mil Kazanımı:
Buraya dikkat! Türk Hava Yollarında iki tip mil var: Uçak bileti alımlarında kullanılan Bonus mil ve üyelik seviyenizi belirleyen Statü Mili.
Sadece THY ve Star Alliance üyesi firmalardan uçak bileti satın alımlarında Statü Mili kazanılıyor. 1₺ = 1 Statü Mili. Bir de 5 Bonus Mili = 1 Statü Mili olacak şekilde mil dönüştürülebiliyor. Peki Statü nasıl yükseltiliyor? Classic seviyeden başlayıp; 1 yıl içerisinde 25.000 statü mili toplayarak Classic Plus , 40.000 statü mili toplayarak da Elite seviyeye yükselebilirsiniz.
֍
Garanti Bankasında ne kadar Bonus Mil kazanacağınız ise THY statünüze bağlı:
- THY ve Star Alliance üyesi hava yollarından bilet alımında statü farketmeksizin 1₺ = 1 Bonus Mil
- Classic Statüde: Seyahat, restoran, giyim, akaryakıt,elektronik, market harcamalarının %10’ u, diğer tüm sektörlerde %5’ i oranında bonus mil dönüşü oluyor. (Ne yazık ki 2019 Kasım ayında seyahat ve restoran harcamalarında oran %30′ dan %10′ a düşürüldü!)
- Classic Plus Statüde: Seyahat ve restoran harcamalarının %50′ si; giyim, akaryakıt,elektronik, market harcamalarınının %13’ ü, diğer tüm sektör harcamalarının %6’ sı oranında bonus mil dönüşü oluyor.
- Elite & Elite Plus Statüde: Seyahat ve restoran harcamalarının %70′ i; giyim, akaryakıt,elektronik, market harcamalarınının %15’ i, diğer tüm sektör harcamalarının %8’ i oranında bonus mil dönüşü oluyor.
Mil Kullanımı:
Türkiye’ den gidiş – dönüş yurt içi uçuşlarınızı 7600, Avrupa uçuşlarınızı 15.000-20.000, Uzakdoğu ve ABD uçuşlarınızı 60.000, Güney Amerika ve Avustralya uçuşlarınızı 80.000 mil karşılığında satın alabilirsiniz. Yani millerinizi; 200₺ ederinde yurt içi bilet için 19 mil = 1₺, ABD’ e 3000₺ ederinde bir bilet için 10 mil = 1 ₺ gibi muazzam karlı oranlarda kullanabilirsiniz.
Ancak ödül bilet kullanımının her sefer için kısıtlı olduğuna lütfen dikkat !
Lounge Hizmeti: Garanti Bankası Miles & Smiles müşterilerine 190₺ karşılığında dünyanın pek çok noktasında lounge erişimi sağlıyor. Anlaşmalı loungelar şurada.
NOT: Özetle Garanti Bankası Miles & Smiles’ da önemli olan kredi kartınızın özelliğinden çok THY Üyelik Statüsü. Ve statünüzü yükseltmeniz için son 12 ay içinde en azından 25.000 statü mili toplamanız gerekiyor. Bu da eğer “2 katı statü kazan” gibi bir kampanya yoksa 25.000₺ bilet harcaması demek! Ayrıca kartın “Bonus” özelliği olmaması da bir dezavantaj.

II. QNB FİNANSBANK
Hangi hava yolu: Türk Hava Yolları ve Star Alliance üyesi hava yoları
Yıllık Kart Ücreti: Standart ve First 434₺
Mil Kazanımı:
THY’ de uçak bileti alımlarında kullanılan Bonus ve üyelik seviyenizi belirleyen Statü Mili olmak üzere iki tip puan olduğunu anlatmıştım. Statü olayı THY’ nin bir uygulaması olduğundan burada da yukarıda anlattığım şartlar geçerli.
֍
Buraya dikkat ! QNB’ de ne kadar Bonus Mil kazanacağınız ise temelde bankadaki mevduatınıza göre belirlenen müşteri segmentine bağlı;
QNB First Müşteri: Birikim tutarı 250.000₺ ve üzeri
QNB First Plus Müşteri: Birikim tutarı 750.000₺ ve üzeri
QNB Private Müşteri: Birikim tutarı 2.500.000₺ ve üzeri
- THY ve Star Alliance üyesi hava yollarından bilet alımında statü farketmeksizin 1₺ = 1 Bonus Mil
- First Müşteri Değilseniz: Tüm sektörlerde %3-7 oranında bonus mil dönüşü oluyor.
- First ve Üzeri Müşteriyseniz: E-ticaret, seyahat, yurtdışında kullanım, konaklama ve restoran harcamalarının %40′ ı; market, giyim ve akaryakıt harcamalarının %10′ u, diğer tüm sektör harcamalarının ise %5′ i oranında bonus mil dönüşü oluyor. Geçen yıl bol getirili bir kart olarak piyasaya giren QNB Miles&Smiles’ ın oranları, 2021 yılında ne yazık ki hatırı sayılır derecede düşürüldü!
- Yukarıda belirtilen kazanımlara ek olarak Türk Hava Yolları Miles&Smiles üyeliği Classic Plus olanlar alışverişlerinden kazandıkları milin %25; Elite ve Elite Plus müşteriler ise %50 daha fazlası kadar mil kazanma özelliği eklendi bu yıl.
Mil Kullanımı: Garanti Bankası’ nda anlattığım şartlar burada da geçerli.
Lounge Hizmeti: 2.500.000₺ birikimi olanlara verilen Private karta ücretsiz lounge hizmeti var ama bankada o kadar mevduatı olanlar bununla çok ilgilenmiyorlardır sanırım 🙂
NOT: QNB’ nin Miles&Smiles kartının özeti ise şöyle; bankaya 250.000₺ mevduat getirirseniz mil kazanımı, oranlar düşürülmesine rağmen, diğer kartlardan fazla. Aksi halde Garanti Miles&Smiles American Express daha mantıklı görünüyor.

4. ING PEGASUS MİL KREDİ KARTI
ING’ nin Classic kartı az ödül puan verdiği ve kullanışsız olduğundan direkt es geçiyorum ve yine kullanmakta olduğum Premium Kartı inceliyorum:
Hangi hava yolu: Pegasus
Yıllık Kart Ücreti: 340₺
Mil Kazanımı: Pegasus’ tan uçak bileti harcamalarında her 1₺ için 3 puan, diğer harcamalarınızda 2₺ için 1 puan.
Mil Kullanımı: Değişken olarak kendisi hesaplıyor. Ne yazık ki bilet fiyatı arttıkça puanlarınız değer kaybediyor.
Alan vergilerini de puan ile ödeyebilirsiniz.
Lounge Hizmeti: Malum, 2021 yılından itibaren Sabiha Gökcen Havalimanı lounge hizmetleri Plaza Premium tarafından verilecek. Bu kart ile iç ve dış hatlarda yılda 10 kez Plaza Premium Lounge %50 indirimli.
Plaza Premium Lounge / İç Hatlar : 20 Euro (indirimli 10€)
Plaza Premium Lounge / Dış Hatlar : 20 Euro (indirimli 10€)

5. MAXIMILES MİL KREDİ KARTI
İş Bankası’ sına ait bu kartın daha prestijli olduğu belirtilen “Maximiles Select” versiyonu da var ancak ben mil biriktirme konusunda bir avantajını bulamadım.
Hangi hava yolu: Tümü
Yıllık Kart Ücreti: 225₺
Mil Kazanımı: Her 200₺ harcamaya 1 mil
Mil Kullanımı: İş Bankası bu konuda bahsettiğim sayı oyunlarına girmemiş: 1 mil = 1₺.
Lounge Hizmeti: Yok.
Uçak Bileti Alımı: Maximum uygulaması yada şuradan gerçekleştiriliyor.

6. PARAFLY MİL KREDİ KARTI
Parafly, Halk Bankasının kartı.
Hangi hava yolu: Tümü
Yıllık kart ücreti: Standart 124,5₺ / Platinum 183,5₺
Mil kazanımı: Parafly bu konuda diğer kartlardan ayrılıyor. Tüm Kartları her harcamaya az yada çok mil verirken, burada böyle bir olay yok. Mil kartı değil de normal bir kredi kartı gibi kampanyaları takip ederek Paraf Para topluyorsunuz. Peki Parafly’ ın bankanın kredi kartı Paraf’ tan farkı ne ? Fark; havalimanı restoran harcamalarının 25₺’ sinin iade edilemesi ve yurt dışı harcamalarında 5 kat Paraf Para gibi dönem dönem uygulanan kampanyalar.
Mil kullanımı: 1 Paraf Para = 1₺
Lounge Hizmeti: Son ekstresinde Parafly için 1.500 TL ve üzeri, Parafly Platinum için 2.500 TL ve üzeri harcama bulunanlar Ankara Esenboğa Havalimanı İç Hatlar’da yer alan AnadoluJet Primeclass Lounge ve Dış Hatlar’da yer alan Comfort Lounge’dan ücretsiz yararlanabiliyorlar.
Uçak Bileti Alımı: Paraflytravel.com internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.

YOLLARBENİMUMUDUM’ UN DEĞERLENDİRMESİ 🙂
Öncelikle; Yapı Kredi Bankasının ADIOS kartını, mil kartı değil normal bir kredi kartı özelliklerine sahip olduğu ve uçak bileti almak için bir internet sitesi bile bulunmadığından değerlendirmeye almadığımı belirteyim.
Ve sonuç: ING Pegasus ve THY Miles & Smiles kredi kartlarının (Garanti ve QNB Finansbank); hava yolları, aracı olmaksızın kendi biletlerini puanladıkları için açık ara en avantajlı kartlar olduğu aşikar. Gezginler hangi firma ile daha çok uçuyorlarsa onun kredi kartını tercih edebilirler. Özellikle Classic Plus ve Elite seviyelere ulaşan müşteriler için, THY Miles & Smiles kredi kartları diğerlerine fark atıyor.
Ben kısıtlama istemiyorum, millerimi istediğim firmada kullanabileyim diyorsanız en çok kazandıran kart bizim değerlendirmemize göre Garanti Shop & Fly.
Bizden bu kadar. Sektörü eskiden beri takip edenler son yıllarda bankaların ödül miktarlarını büyük ölçüde azalttığını söylüyor. Yine de bir şeyler biriktirmek mümkün. Ayrıca bankaların, yıllık kart ücretini bir şekilde iade etmesi de bir avantaj.
Biz tüm verileri ortaya dökerek görevimizi tamamladık, karar sizin 🙂
Diğer seyahat tavsiyelerimiz için lütfen şuraya tıklayın !


21 Yorum
Yaşar
Bu kâr aşık k9nuda bilgilendirdiginiz için çok teşekkürler
Duygu
İşinize yaradıysa ne mutlu (: Ben teşekkür ederim.
Aslı
Çok iyi ellerinize sağlık 👍
Duygu
Beğenmenize çok sevindim 🙂
Ayaz
harika bilgilendirmeler süper emeğinize sağlık.. sorum şu aracımın kredi taksitlerini bu kartlardan biriyle ödeyip mil kazanabilir miyim?
Duygu
Teşekkür ederim. Evet, tüm harcamalarınız için mil kazanırsınız. Genelde kartlar seyahat ve restoran harcamalarına yüksek mil verirken; otomotiv, sağlık, beyaz eşya vb harcamalara sadece %10 veriyor.
Erhan
Garanti shop-fly ve miles-smiles arasında tercih ilk önce ne olmalı? Shop-fly her uçak biletini akabilirken lounge lardan 140 tl karşılığı yararlanıyor. Ama miles-smiles bedava yararlanıyor sanırım.
Duygu
Merhaba. Shop&Fly, THY mili değil kendi çapında bir çeşit puan (yada bonus, adına ne derseniz) biriktiriyor. Oysa QNB ve Garanti Miles&Smiles kartları direkt THY ile anlaşmalı ve gerçek mil biriktiriyor. Yazıda detaylı anlattığım gibi THY üyelik statünüz yada QNB’ de mevduat birikiminiz uygunsa Miles&Smiles kartları rakipsiz.
Melo
Bilgiler için çok teşekkürler.
Duygu
Ben teşekkür ederim.
Muhammet Yöndem
Mil kartlarıyla ilgili daha detaylı ve güzel bir yazıya denk gelmedim. Emeğinize sağlık, efsane olmuş..
Duygu
Beğenmenize sevindim, çok teşekkür ederim.
Kem
Şahıs olarak ticaret yapmaktayım ve kart olarak maximiles kullanıyorum. Eskisine göre çok çok az verse de her sene en az bir ABD bileti birikiyor. Qnb yeni aldım deneyeceğim.
Duygu
QNB First yada First Plus müşteri olduysanız farkı farkedeceksiniz 🙂
emrah şahin
öncelikle değerlendirmeniz çok iyi elinize sağlık
benim sormak istediğim bu kartlar hakında bu kartlar mil kazanımları için kendi pos cihaz zorunluluğu var mı?
ayrıca kendim adios ve maximiles paraf kullanan biri olarak adios vazgeçilmezim
paraf ı değiştirecem shop and fly ya da wings düşünüyordum. ama wings yurtdısı ucak biletinde vergilerini ödemiyor.
pegasus yurtdısında cok kısıtlı bir firma (uzakdoğu anlamında)(ondan pegasus kartı eledim.)
thy de uzakdoğu biletlerinde fiyatın qatarairways emirates ve etihad ın cok üzerinde fiyatlarla bilet satıyor.(ondan miles and smiles eledim)
sanırsam elimizde shop and fly kalıyor 🙂
2. sorum shop and fly bonus özelliklere sahip midir?
Atıyorum bonus 4 kere shell den 100 liraya 50 lira shell yakıt kampanyası yapsa shop and fly ile yararlanılıyor mu?
3. mesela maximiles de 5000 aylık harcama diyelim bunun getirisi 25 mildir. yıllık 300 mil birikir ve yurtiçinde 1 e 1 avrupa da 1 e 1.5 uzakdoğu da 1 e 2 kullanılır ama sorun su ki 300 mil ile ne avrupa ne de uzakdoğu bileti alınır. yani yıllık 60bin tl harca 1 adet yurtiçi bileti anca hak edersin ki bu çok kötü maximiles in güzel yanı her alışverişte her pos ta bu mili verir
konu da asıl soru şu
uzakdoğu (5000 tl lik bir uçuş diyelim) 2 seçenek var thy ile aktarmalı (qatarairways)
bu 5000 tl lk bileti (alan vergileri dahil )
shop and fly ile yıllık ne kadarlık harcama ile bedava alınır.
biletin thy olduğunu varsayarsak yıllık kaç liralık miles and smiles harcaması lazım
yine 5000 tl lik ortalama bir bilette alan vergisi diyelim 500 tl o zaman kalan 4500 için yıllık ne kadar wings ile harcamalı
Duygu
Merhabalar. İlk sorunuza cevaben, mil kazanımı için o bankaya ait POS kullanımı zorunluluğu olmadığını belirteyim.
İkincisi, Shop&Fly “bonus” özellikli değil ne yazık ki.
Üçüncüsü, Shop and Fly ile 5.000₺ değerinde bir bilet almak için 500.000 puan (mil değil, Miles&Smiles kartları haricinde mil tabiri kullanmak tam anlamıyla bir “kelime oyunu”) harcama yapmanız gerekir. Bu da 500bin ₺ harcama demek 🙂
Dördüncü soruya gelince: Miles&Smiles için biletin fiyatından bağımsız olarak mil değerleri belirlenmiş. Örneğin önümüzdeki Şubat ayında tek yön İstanbul – New York biletlerinin bedeli 30.000 mil. Bu kadar mil toplamak için ne kadar harcama yapacağınız ise üyelik statünüze, kredi kartınızın hangi bankadan olduğuna ve türüne göre değişiyor. Detaylar yazımda mevcut.
Umarım açıklamalarım yeterli olmuştur 🙂
Caner Gazioğlu
Merhaba;
Gerçekten çok detaylı ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeğiniz için teşekkür ederim.
Ancak, QNB Finansbank ın First kartı artık yukarıda belirtilen mil kazanımlarının yarısını veriyor malesef.
Seçim yapmak isteyenleler kesinlikle ilgili bankanın sayfasından ayrıcalıkları kontrol etsin.
Caner
Duygu
Teşekkür ederim. Evet, ne yazık ki ödül mil oranları düşürüldü QNB Miles&Smiles kartının da. Bu konu ile ilgili güncelleme hazırlıyordum ben de.
Yurt dışı harcamalar, restoran, seyahat, eğlence ve online alışveriş siteleri:% 40
Giyim, market ve akaryakıt : %10
Diğer: %5 olacak şekilde güncellendi bu ay.
Eser
Selamlar, ayrıntılı paylaşımınız için teşekkürler…
Batman Ankara arasında sürekli uçuş yapmam gerekiyor en güzel kart tavsiyeniz nedir acaba?
Duygu
Merhaba,
Uçuşlarınızı THY ile yaptığınızdan Garanti yada QNB Miles&Smiles kredi kartlarından birini tavsiye ederim. QNB, bankaya belli oranda mevduat getirdiğinizde First Statü’ye yükseltiyor ve oranlar çok karlı hale geliyor. Garanti’nin ise Miles&Smiles American Express kartı daha kazançlı.