Gezilecek Yerler
TAVSİYELER

DOĞU EKSPRESİ HAKKINDA MERAK EDİLEN HER ŞEY

İsviçre’ nin ünlü “Glacier Express”i, Peru’ nun “Hiram Bingham Orient – Express”i, Yeni Zelenda’ nın “TranzAlpine”i, Kanada’ nın “Rocky Mountaineer”i varsa bizim de Doğu Ekspresi’ miz var değil mi ama? Her ne kadar ülkece biraz geç farkına varmış olsak da Fırat Nehri’ ni yamacına alarak Doğu Anadolu dağları arasında kıvrıla kıvrıla süzülen trenle yolculuk yapmak büyük keyif gerçekten. Rota ülkemizin en yüksek rakımlı ve soğuk bölgesi olunca, kış aylarında manzaraya bir de kar güzelliği ekleniyor ve seyahat  bambaşka bir tecrübeye dönüşüyor.

Doğu Ekpresi’ nin en güzel yanı, eğer kuşetli yada yataklı kompartımandan bilet almışsanız; minik odanızda yolculuğunuza kendi dokunuşlarınızı da ekleyerek renk katabilecek olmanız. Gelsin simitler, kahveler ; gitsin şaraplar, şarkılar (: Sanırım rotanın Instagram’ da, Youtube’ da ve bloglarda böyle popüler olmasının nedeni de bu oldu.

Bu arada bildiğiniz üzere Mayıs 2019’ dan beri bir de “Turistik Doğu Ekspresi”miz oldu. Klasik ve turistik trenleri ayrı ayrı anlatacağım ama önce bilet nasıl alınır, ondan bahsedelim.

yollarbenimumudum

DOĞU EKSPRESİ’ NE NASIL BİLET BULUNUR?

Doğu Ekspresi’ ne bilet bulmak için sağda solda gördüğünüz  yada duyduğunuz tüyoları unutun. Üzgünüm ama artık tüyo diye bir şey yok!  Biletler gidiş tarihinden 30 gün öncesinde gece yarısı 00:00’ dan sonra satışa çıkıyor. Yani bilet ararken uykusuz geceler sizi bekliyor. Ben klasik Doğu Ekspresi trenine bilet ararken şöyle bir durumla karşılaştım: Öncelikle biletler her gün 02:15 civarı satışa çıkarıldı. Trende kuşetli 3 vagon (6-7 ve 8) var ve 30 gün öncesinde sadece 6. vagon biletleri satışa çıktı. Ben bu vagonda yer bulamadım. 15 gün kala ise diğer iki vagon (7 ve 8) satışa açıldı ve ben seyahatimize 15 gün kala 7. vagondan biletlerimizi alabildim. 

Doğu Ekspresi

Arama yaparken, sadece Ankara-Kars hattında değil, Kayseri yada Sivas’ dan da bilet bakarsanız boş yer yakalama şansınız var. (Yada dönüşte Erzurum’ dan)

Kars-Ankara dönüş hattını Doğu Ekspresi ile yapmak daha az tercih edildiğinden bilet bulmak daha kolay olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus şu: Dönüşte tren 18:00 gibi Erzincan’ ın İliç ilçesine ulaşıyor ki burası rotanın en görülesi noktalarından. Ocak ayında hava daha erken karardığından burayı görememe ihtimaliniz doğabilir. Planlama yaparken gün batımı saatlerini atlamayın derim!

KLASİK DOĞU EKSPRESİ TRENİ

Doğu Ekspresi Ankara- Kars- Ankara arasında her gün işliyor.

Ankara’ dan kalkış 18:00, Kars’ dan kalkış 08:00’ da.

Tren; pulman (standart yolcu koltuğu), örtülü kuşetli (bir çeşit çekyat koltuk ve nevresim takımı) ve yemekli vagonlardan oluşuyor.

Doğu Ekspresi

ÖRTÜLÜ – KUŞETLİ KOMPARTIMAN

Klasik Doğu Ekspresi trenlerinde yataklı vagon bulunmuyor. Kuşetli vagonlarda 10 kompartıman var ve her kompartımanda 4 kişi yolculuk yapabiliyor. Koltuklar istenildiğinde yatak olarak kullanılabiliyor.

Oda: Pencere önünde raf şeklinde minik bir masa mevcut. Yine pencerenin üzerinde otobüslerde koltuk üstü bölmelere benzer, küçük çantaların sığacağı büyüklükte bir alan mevcut.

Örtülü – Kuşetli Kompartıman

Yataklar: Tek kişilik yatakların genişliği yeterli. Orta sertlikte ve rahat olduklarını söyleyebilirim. Nevresim takımı TCDD Taşımacılık tarafından veriliyor. Yıkanmış pike, çarşaf ve yastık kılıflarınızın poşetini ilk siz açıyorsunuz, gayet hijyenikler ancak yastıklar için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Ayrıca yastıktan çok ince birer kırlente benziyorlar. Yanınıza yastık almanızı öneririm.

Konfor : Yataklı kompartımanda tren yolculuğu, her ne kadar daha uzun sürse de yorucu olmuyor. Düz zeminde uyumak, dilediğince dolaşabilmek, bizce daha da önemlisi  şıpıdık terlik ve pijama ikilisi neredeyse ev konforunu veriyor insana. Kompartıman kapısı içerden kilitlenebiliyor ama dışardan böyle bir imkan yok. Kapıda pencereyi tamamen örtebilen bir perde mevcut.

Doğu Ekspresi

Valizler: Kuşetli kompartımanda bavullarınızı, eğer iki kişi tüm biletleri almışsanız, kullanmadığınız yataklardan birine istifleyebilirsiniz. Ancak 4 kişi yolculuk ediliyorsa sıkıntı olabilir.

Tuvaletler: Her vagonun başında ve sonunda birer tuvalet bulunuyor. Bazı vagonlarda bu tuvaletlerin biri alaturka, biri alafranga. Yolculuğun başında tuvaletler temiz, sabun ve peçete gibi malzemeler eksiksiz olsa da yolculuk ilerledikçe durum değişebiliyor.  Yanınıza sabun, tuvalet kağıdı, kullan – at klozet kılıfı gibi ürünler alabilirsiniz.

Dikkat: Kuşetli kompartımanda 4 koltuğu da satın almak gerekiyor. Aksi takdirde hem yabancılarla kompartıman paylaşılmak zorunda kalınır, hem de kadın ve erkekleri ayrı vagonlarda yatırdıklarından geceyi farklı kompartımanlarda geçirmek gerekebilir. 4 koltuk satın alırken aynı isme birden fazla bilet seçmek mümkün.

Doğu Ekspresi
Yemekli Vagon

YEMEKLİ VAGON

Doğu Ekspresinde yer alan yemekli vagonlar 14 masa ve 47-52 arasında değişen oturma yeri mevcut. Masalar dörder kişilik. Kahvaltı, çorba, sıcak yiyecekler, soğuk sandviçler ve sıcak/soğuk içecek servisi yapılıyor. Alkollü ürünler yok. Restoranın belirli bir açılış- kapanış saati bulunmuyor. 7/24 yolcuların hizmetine açık.

ROTA

Doğu Ekspresi, Ankara-Kars arasındaki 1310 kilometrelik seferini yaklaşık 24 saat içerisinde tamamlıyor. Rota; Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum ve Kars şeklinde. İstasyonlarda molalar 5-10 dakikayı geçmiyor.

BİLET FİYATLARI

Pulman: 58₺

Örtülü Kuşetli: Kişibaşı 78₺

Not: TCDD’ nin tüm seferlerinde geçerli öğretmen, yaşlı, çocuk vs. indirimli bilet uygulamaları bu trende de uygulanıyor.

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ TRENİ

Turistik Doğu Ekspresleri her gün değil günaşırı sefer yapıyor. Ankara’dan hareket Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri iken; Kars’tan Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri.

Tren; Ankara’dan saat 16.55’ de, Kars’tan saat 23.55’ de kalkıyor.

Bu trende sadece yataklı ve yemekli vagonlardan var.

Yataklı Vagon

YATAKLI KOMPARTIMAN

Turistik Doğu Ekspresi trenlerinde örtülü kuşetli vagon bulunmuyor. Yataklı vagonlarda her kompartmanda 2 kişi seyahat edebiliyor.

Oda: Buzdolabı, lavabo ve masa olarak da kullanabilen bir dolap bulunuyor. Pencerenin üzerinde otobüslerde koltuk üstü bölmelere benzer, küçük çantaların sığacağı büyüklükte bir raf mevcut. Her kompartımanda bir adet priz mevcut, çoklu priz getirmekte fayda var. Oda sıcaklığını dijital kontrol düğmesinden ayarlayabilirsiniz.

Yataklar: Tek kişik yatakların genişliği yeterli. Orta sertlikte ve rahat olduklarını söyleyebilirim.  Nevresim takımı  TCDD Taşımacılık  tarafından veriliyor. Yukarıda da söylediğim gibi yıkanmış pike, çarşaf ve yastık kılıflarınızın poşetini ilk siz açıyorsunuz, gayet hijyenikler ancak yastıklar yıkanmıyor ve yastıktan çok ince birer kırlente benziyorlar. Yanınıza yastık almanızı öneririm. 

Konfor : Yataklı kompartımanda tren yolculuğu, her ne kadar daha uzun sürse de yorucu olmuyor. Düz zeminde uyumak, dilediğince dolaşabilmek, bizce daha da önemlisi  şıpıdık terlik ve pijama ikilisi neredeyse ev konforunu veriyor insana. Kompartıman kapısı içerden kilitlenebiliyor ama dışardan böyle bir imkan yok. Kapıda pencereyi tamamen örtebilen bir perde mevcut.

Valizler: Yataklı kompartımanda bavullarınızı masa ile lavabo arasında bulunan boşluğa bırakabilirsiniz. Fazla yada büyük bagajlar yada kayak malzemeleri sorun yaratabilir.

Tuvaletler: Her vagonun başında ve sonunda birer tuvalet bulunuyor. Bazı vagonlarda bu tuvaletlerin biri alaturka, biri alafranga. Yolculuğun başında tuvaletler temiz, sabun ve peçete gibi malzemeler eksiksiz olsa da yolculuk ilerledikçe durum değişebiliyor.  Yanınıza sabun, tuvalet kağıdı, kullan – at klozet kılıfı gibi ürünler alabilirsiniz.

Doğu Ekspresi

YEMEKLİ VAGON

Dörder kişilik masalarda kahvaltı, çorba, sıcak yiyecekler, soğuk sandviçler ve alkollü/alkolsüz içecek servisi yapılıyor. Restoranın belirli bir açılış- kapanış saati bulunmuyor. 7/24 yolcuların hizmetine açık.

ROTA

Eski Ankara Gar’ ından hareket eden olan tren güzergâh boyunca; İliç’te 3 saat, Erzincan’da 2 saat 40 dakika ve Erzurum’da 2 saat 40 dakika uzun süreli (yerel tur amaçlı) molalar veriyor.

Dönüşte ise Kars’tan saat 23:55’de hareket edip, Divriği’de 2,5 saat ve Sivas turu için Bostankaya’da 3 saat 10 dakika duruyor.

1310 kilometrelik Ankara – Kars arasındaki parkur yaklaşık 31 saat, Kars – Ankara arasındaki parkur ise yaklaşık 30 saatte tamamlanıyor.

BİLET FİYATLARI

Yataklı:  Tek kişi 480₺, iki kişi 600₺

Not: TCDD’ nin tüm seferlerinde geçerli öğretmen, yaşlı, çocuk vs. indirimli bilet uygulamaları ne yazık ki bu trende uygulanmıyor.

DOĞU EKSPRESİ’ NDE YANINIZA ALMANIZ GEREKEN 10 ÜRÜN

Son olarak tren yolculuğunuzda mutlaka yanınıza almanız gerektiğini düşündüğümüz, seyahat kalitenizi arttıracak 10 ürünü sizlerle paylaşacağız. Tecrübe konuşuyor burada, bir teşekkürünüzü alırım (:

1.      Üçlü priz

2.      Su (ve mümkünse kettle)

3.      Yiyecek

4.      Kullan – at klozet kılıfı

5.      Tuvalet kağıdı

6.      Islak mendil

7.      Terlik

8.      Yastık

9.      Çöp torbası

10.  Dekoratif ürünler

Yurt içi gezilerimize dair yazılarımız için tıklayın.

Seyahate dair diğer tavsiye yazılarımız için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir