
ANGKOR WAT: BUCKET LIST’ E BİR CHECK DAHA
Biliyorum, burası bizim gibi pek çok gezginin ölmeden görülecekler listesinde ve yerini sonuna kadar hak ediyor. Angkor Wat Kamboçya’ nın Siem Reap şehrinde, detaylı Siem Reap yazımız için şuraya tıklayınız. Öncelikle şunu söyleyeyim: Angkor Wat aslında, Bayon veya Ta Prohm gibi buradaki tapınaklardan biri ama tüm bölgeye Angkor Arkeolojik Parkı adı verilmiş. Hatta ülkenin bayrağındaki yerini bile almış yapının figürü. Malum burası hem %95’ i Budist olan Kamboçyalılar için bir çeşit hac yeri, hem de tüm dünyada ülkenin sembolü. 1992 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan parkı 1993 yılında sadece 8.000 kişi ziyaret etmişken, bugün sayı yaklaşık 3.000.000 !
Tapınaklar gezisi için bilet seçenekleri şunlar:
1. Günlük Bilet: 37 $
2. 3 Günlük Bilet: 62 $ ve basıldığı günden itibaren 10 gün geçerli.
3. 7 Günlük Bilet: 72 $ ve 1 ay geçerli. Yani 3 ve 7 günlük biletleri hemen yada arka arkaya günlerde kullanmak gibi bir zorunluluk yok.
Arkeolojik Park şehir merkezinin 7 km kuzeyinde. Seyahatini planlamak isteyenler için resmi site burada. Biletler tek bir noktada yani şehrin 5 km kuzeydoğusundaki “The Angkor Ticket Office (Angkor Enterprise)” de satılıyor. Konum için turuncuya tık tık !

Diğer tapınaklar 7:30 – 17:30 saatleri arası ziyaret edilebiliyorken Angkor Wat ve Phnom Bahheng tapınakları gün doğumunu izlemek isteyenler için 5:00’ de açılıyor. Sadece Phnom Bakheng tapınağı 19:00’ da ziyarete kapanıyor, tahmin edeceğiniz gibi o da gün batımı için.
Angkor Arkeoloji Parkı Nasıl Gezilir ?
Angkor Parkı için kısa ve uzun tur olmak üzere iki farklı rota belirlenmiş. 3 veya 7 günlük gezi planlayanlar uzun turu düşünebilirler. Biz günlük bilet almaya ve kısa turu tamamlamaya karar verdik. Bir sonraki günün biletleri resmi olarak 17:00’ de satışa çıkarılıyor. Ama uygulamada 16:30’ dan sonra gişeleri açıyorlar. Ertesi günün bileti ile bileti aldığınız akşam üzeri tapınaklara giriş yapabiliyorsunuz (17:00’ den sonra). Burada iki alternatif varmış gibi görünüyor: Gün batımı için 19:00’ a kadar açık olan Phnom Bakheng’ e gitmek yada 17:30’ da kapanacak olan Angkor Wat’ da güneşi uğurlamak.
İlk seçeneği, detaylarını aşağıda anlatacağım nedenlerle eledik ve zaman kaybetmeden Angkor’ a geçtik. Tam 17:00’ de Angkor ‘a vardık ve 18:00’ e kadar (her ne kadar resmi kapanış 17:30 olsa da) muhteşem bir gün batımı deneyimi yaşadık. Phnom Bahheng deneyimini de ertesi güne bıraktık. Tüm bunları bizi önce bilet ofisine, sonra Angkor’ a götürüp orada beklemesi ve ardından otelimize götürmesi için 7$ karşılığında kiraladığımız tuktuk ile yaptığımızı belirteyim.

1. ANGKOR WAT
Biletler önce Arkeolojik Park’ ın ana girişinde, ardından da her bir tapınağın girişinde kontrol ediliyor. Angkor Wat’ a giriş batı kapısından. Önce tapınağın etrafını çevreleyen gölün üzerindeki plastik iskeleden karşıya geçiyorsunuz, ardından da birkaç geçidin herhangi birinden içeri giriş yapıyorsunuz. Tüm yürüyüş harika bir manzara eşliğinde müthiş bir tecrübe. Geçitten girdiğiniz anda, kendine özgü kuleleri, rengi ve mimarisi ile 165 hektarlık bir alana yayılmış o eşsiz kompozisyon karşınızda…

Angkor Wat, 1115 – 1145 yılları arasında Kral II. Suryavarman tarafından dönemin başkenti Angkor şehrinde yaptırılmış. Tanrı Vişnu’ ya ithafen bir Hindu ibadethanesi olarak inşa edilmiş. Ancak 13. yüzyılda Budist tapınağına çevrilmiş. 14. yüzyılda Khmer Krallığı başkenti Phnom Penh’ e taşınınca tüm park kaderine ve doğanın insafına terk edilmiş.

Tapınak Khmer mimarisinin en önemli örneği kabul ediliyor. Kubbelerin şekli Hinduzimde tanrıların yaşadığı yer olduğuna inanılan Meru Dağı’ nı simgeliyormuş. İç planı genelde bir piramit ve etrafında galeriler şeklinde. Duvarlar mitolojik sahneler yada hayvan ve insan figürleri ile kaplı. Angkor’ un herşeye rağmen fiziksel olarak çok iyi durumda olduğunu ve tüm park içinde hala ibadet maksatlı kullanılan tek tapınak olduğunu belirteyim. Turuncu kıyafetleri ile Budist keşişler görmeye hazır olun yani (:

2. BAYON (ANGKOR THOM)
Daha Angkor Wat ‘ ın büyülü etkisinden çıkamadan kendimizi başka bir gerçek üstü güzelliğin içinde bulduk: Bayon (: Aslında adını Budizm dininin kutsal figürü banyan ağacından alan tapınak zamanla yanlış telaffuz sonucu Bayon diye anılır olmuş. 12. yüzyılda Kral VII. Jayavarman tarafından inşa ettirilen eser, Khmer İmparatorluğunun son başkenti Angkor Thom şehrinin ana tapınağı.

Zengin süslemeleri ile ünlü olan tapınağın en önemli özelliği merkezdeki ana kule ve onun etrafındaki 37 alt kulenin üzerindeki devasa gülen yüz figürleri. Gözlerinizi alamayacağınız bu şaheserler de bakışlarınızı karşılıksız bırakmıyor ve sanki tapınağın neresinde olursanız olun sizi takip ediyorlar (: Dış galerinin duvarlarında ise Khmer tarihi ve halkın günlük hayatından sahnelerin betimlendiği rölyefler mevcut.

3. TA PROHM
12. yüzyılda Jayavarman’ ın yaptırdığı bir başka tapınak olan Ta Prohm bir Budist manastırı ve okulu olarak kullanılmış. Parktaki diğer tapınaklardan farklı olarak burası hala keşfedildiği haliyle duruyor. Çevredeki tropik orman ve harabelerin arasından fırlayan banyan ağacı köklerinin oluşturduğu eşsiz kadraj bozulmadan korunmuş.

Khmer İmparatorluğu 15. yüzyılda yıkıldıktan sonra doğanın kucağında kaderine terk edilen tapınak, asırlar boyunca ihmal edilmiş. 21. yüzyılda bölge tekrar keşfedildiğinde ise bilim adamları yapının restore edilmesi yerine taş, zaman ve doğanın müthiş mücadelesinin bu kartpostallık görüntüsünün mevcut haliyle korunmasına karar vermişler. Arkeologlardan biri burası için şöyle demiş: “Ta Prohm ormana çok iyi uyum sağlayan ama hala doğanın bir parçası olmayı reddeden bir tapınak.” Ve kompleksin bu özelliğini tüm güzelliği ile gözler önüne sermek için meşakkatli bir süreç başlatılmış. Hala harabeleri güçlendirmek, ziyaretçiler için emniyetli hale getirmek ve mevcut halini korumak maksadıyla maliyetli ve yoğun çalışmalar devam ediyor.

Ta Prohm’ u anlatırken, Angelina Jolie’ nin oynadığı 2001 yapımı Tomb Raider filminden bahsetmemek olmaz elbette. Film Angkor Arkeolojik Parkındaki tapınakların bir çoğunda çekilmiş sahneler içerse de, Ta Prohm’ un mevcut gizemli ve tuhaf görünüşü, olduğu haliyle kullanıldığından tapınağın ününe ün katmış.
4. PHNOM BAKHENG
Burası aslında küçük turda yok ama gün batımı manzarası ile ünlü olduğundan biz rotaya ekledik. Daha önce de belirttiğim gibi park içindeki en yüksek yapı olması nedeniyle tüm bölgeye hakim olduğundan Bakheng, diğer tapınaklardan farklı olarak 17:30 yerine 19:00’ da kapanıyor ve ziyaretçilere burada gün batımıni izleme şansı sunuluyor. Ancak kapasite 300 kişi ve ilgi çok fazla. Bu nedenle 2 saat önceden (16:00) tapınağa girmek ve beklemek gerekiyor. Bahçede oturma imkanı yada üzeri kapalı bir alan da olmadığından bu tecrübenin bedeli sırt sırta verip kızgın güneşin altında saatlerce yerde oturmak (: Evet manzara güzel ama batı yönü tapınaklar yerine göz alabildiğine uzanan tropik ormanlara bakıyor, üzerine bir de anlattığım bekleme şartlarını da ekleyin ve gidip gitmemeye siz karar verin.


